Khamis, 4 Jun 2009

Talam Berlauk


Bahan
1 cawan tepung gandum
3 s/b tepung jagung
3 cawan santan
1 s/k garam
1 biji telur

Cara.
1. Kacau semua bahan dan tapiskan.
2. Sapukan sedikit minyak dalam loyang.
3. Panaskan kukusan.
4. Tuangkan adunan kedalam loyang dan kukuskan selama 30 minit.
5. Sejukkan dan taburkan inti dan daun sup & daun bawang.
6. Potong dan hidangkan.

Bahan Inti dan hiasan
200 gm daging kisar
2 biji kentang [potong dadu kecil]
1 labu bawang besar [potong dadu/blend]
1 paket rempah kari ayam
2 biji cili merah [cincang]
carrot parut
Daun sup dan daun bawang [racik kecil]
1 s/b minyak
garam

Cara
1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang besar.
2. Masukkan rempah kari dan masakkan sehingga wangi.
3. Masukkan daging dan kentang. Kacau rata.
4. Biarkan sehingga semuanya masak empuk.
5. Sejukkan dan taburkan diatas adunan yg dikukus

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Arkib Blog